Kleine ingrepen

We hebben ruime ervaring in kleine chirurgische ingrepen. Belangrijke voordelen zijn een bekende omgeving, de huisarts is reeds op de hoogte van uw medische voorgeschiedenis, veel minder kans op infecties, een korte wachttijd, en niet onbelangrijk veel goedkoper.

Bij het verwijderen van een huidafwijking zal de huisarts eerst beoordelen of dit kan of dat dit toch aan de specialist, meestal dermatoloog of plastisch chirurg, moet worden overgelaten. Bij de minste twijfel wordt het uitgesneden preparaat opgestuurd naar de patholoog-anatoom.
Deze ingrepen worden onder lokale verdoving uitgevoerd. De hechtingen worden na meestal 1 week door de assistente verwijderd. Hiervoor krijgt u een afspraak mee.

Ontstekingsremmende injecties kunnen snel en effectief werken bij bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking in de heup of de schouder. Tijdens een consult beoordelen we eerst of een injectie zinvol kan zijn. Daarna worden ontstekingsremmende medicijnen besteld en wordt er een afspraak gemaakt voor het geven van de injectie.


Hieronder een aantal veel voorkomende ingrepen:

Hechtwond

 
Uiteraard kunt u altijd terecht voor (snij)verwondingen.
Hiervoor kunt u de gehele dag terecht. Belt u wel even van tevoren? Dan zijn wij op uw komst voorbereid.


Ingegroeide teennagel (unguis incarnatus)

De ingegroeide teennagel komt vaak voor en de verrichting is een van de meest uitgevoerde klein chirurgische ingrepen in de huisartsenpraktijk.
De oorzaak van het ingroeien is het afbrokkelen of verkeerd knippen van de nagel waardoor de nagelhoek gaat ingroeien. Hierdoor ontstaat vaak een ontstekingsreactie welke soms met 'wild vlees' gepaard gaat.

De ingreep
De ingreep wordt onder lokale verdoving uitgevoerd. Hierna voelt u helemaal niets meer van de ingreep. De verdovingsprik wordt aan de basis van de teen geplaatst. Hierna wordt de teen gedesinfecteerd. De nagel wordt met een schaar enige millimeters ingekort en het 'wild vlees' wordt verwijderd. Soms wordt met een etsende vloeistof de nagelbasis aangestipt om herhaling van het ingroeien te voorkomen.


Talgkliercyste (atheroom)


Soms groeit er onderhuids een talgkliercyste. Dit is een volkomen goedaardige zwelling doordat het afvoergangetje van de talgklier verstopt raakt. Hierdoor kan de talg niet weg en hoopt zich op, dit veroorzaakt de zwelling, de cyste. De talgkliercyste kan overal ontstaan waar haren zitten, dus eigenlijk op het gehele lichaam. Een voorkeurslokalisatie is de nek en de behaarde hoofdhuid.
Via een kleine snede, afhankelijk van de grootte van de cyste, van ongeveer 1cm kan vaak de gehele talgcyste verwijderd worden.


Vetbult (lipoom)

Ook dit is een volkomen goedaardige huidaandoening.
Onder de huid vindt ophoping plaats van vetcellen waardoor een zwelling ontstaat.  Vaak wordt om cosmetische redenen verzocht deze te laten verwijderen.
Via een kleine snede, afhankelijk van de grootte van de vetbult, vaak 1-2 cm wordt de vetbult 'geboren'. Met enkele hechtingen wordt de huid weer gesloten.